Wat is Do-In Yoga

Do-In Yoga is een levenskunst en bewegingsleer ontstaan in Japan maar met wortels in het oude China. Taoïsten, zoals Lao Tze, bestudeerden de natuur om tot meer begrip van het menselijk lichaam en en de verhoudingen tussen mens, natuur en kosmos te komen. Zij maakten vergelijkingen en zo ontstonden inzichten en een geneeswijze, de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze).

In het Taoïsme is intuïtie of het instinctieve een grote deugd. Teruggaan naar je eigen ‘zijn’, door de natuurlijke weg niet tegen te werken, Wu Wei, genoemd.

In mijn eigen leven heeft ‘Wei Wu Wei’ een steeds grotere betekenis gekregen: handelen door niet te handelen. Geduld beoefenen en erop vertrouwen dat de dingen op een natuurlijke wijze zullen verlopen. Zoals de waterstroom die vanuit de bron naar zee loopt en op haar weg meanderend of wild stromend uitdagingen en obstakels tegenkomt. Maar hoe dan ook altijd haar doel bereikt, in zee uitstroomt en onderdeel uitmaakt van het grote geheel.

De vijf elementen: vuur, aarde, metaal, water, hout zijn terug te vinden in de oefeningen en elk element heeft een meridianenpaar met daarbij behorende organen, zintuigen, emoties, kleuren, geuren, klanken. Mannelijke en vrouwelijke energie houden elkaar in evenwicht en in elke energie zit een deel van de ander, het yin- en yang symbool.

De oosterse zienswijze is om je lichaam en geest gezond te houden door oefeningen, meditatie en een goede leefwijze. De mens wordt als geheel gezien en lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. De kracht van het lichaam en het zelfgenezend vermogen worden aangesproken.

Do-In Yoga is gebaseerd op de Masunaga strekkingen, een reeks bepaalde oefeningen om de meridianen, energiebanen, te openen. Shizuto Masunaga, Japanse psycholoog, wetenschapper en Shiatsu beoefenaar en leraar, ontwikkelt meridiaanshiatsu, Zenshiatsu genoemd. Hij ontdekt ook uitbreidingen op de bestaande klassieke meridianen. Zenshiatsu ondersteunt de natuurlijke genezende kracht die in elke mens aanwezig is. (bron: boek Shizuto Masunaga-meridiaanoefeningen).

Do-In Yoga werkt op vier niveau’s: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Elk niveau bestrijkt een gebied waarin mogelijkheden en uitdagingen zichtbaar worden. In een organisch proces krijg je meer inzicht in de natuurlijke aard der dingen en een beter begrip van het leven.

Door op een bedachtzame manier te bewegen richt Do-In Yoga zich op de mogelijkheden van je lichaam. Letterlijk betekend Do-In: ‘het openen van de kanalen en het vergemakkelijken van de energiestroming langs bepaalde routes’. (citaat uit: De helende kracht van Do-In van Lilian Kluivers, blz 9. Bron Shizuto Masunaga.)

De weg die leidt naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Je komt lekkerder in je vel te zitten, geeft een geestelijk rustpunt en lichamelijke kracht en ruimte. Mijn lessen zijn afwisselend met fysieke oefeningen, meditatie, ademtechnieken, ontspanning (soms door inspanning), rust en plezier.

Oefeningen uit de Martial Arts (Oosterse krijgskunsten), T’ai Chi, Indiase yoga en Zenshiatsu komen samen. Beoefenen van Do-In versterkt het lichaam en geven betere inzichten in emoties, (opdringerige) gedachten en lichamelijke klachten. Een balans vinden tussen onze geest (hoofd), onze emoties (hart) en onze intuïtie (hara: buikkracht) is van belang voor een evenwichtige leefwijze.

Do-In yoga

  • De kunst van het bewegen van binnenuit, gericht op het krachtiger worden van lichaam én geest.
  • Oefeningen uit de Power (Iyengar/Ashtanga) en Hatha yoga maar ook oefeningen uit de Oosterse krijgskunsten worden gebruikt voor het versterken van de spieren van het lichaam.
  • Oefeningen die de lenigheid bevorderen waaronder de vele meridiaanstrekkingen.
  • Ter bevordering van het uithoudingsvermogen is de aandacht voor de buikademhaling belangrijk.
  • Bewust bewegen om de kracht van binnenuit te ervaren en op te bouwen.
  • Stimuleren van de natuurlijke manier van bewegen vanuit de buikkracht, die terug te vinden is in de oosterse vechtsporten en krijgskunsten.

 

 

Foto’s: Sandra Grootenboer Fotografie