Over Suba Do-In yoga

Saskia van den Burg en
Suba Do-In yoga

Suba betekent ochtend of morgen in de taal Wolof uit Senegal. Elke ochtend word je wakker en zijn er nieuwe kansen, mogelijkheden, uitdagingen. Gisteren is geweest en morgen moet nog komen. Vandaag is je dag en die kan je invullen zoals je wilt. Ik hou het meest van de ochtend, het ontwaken en het frisse begin.

 

 

De opleiding tot Do-In yoga docent heb ik gevolgd bij Do-In School, opgericht door Claudia Heijdel. In 2013 rondde ik de Do-In Practioner Opleiding af en in 2015 de Do-In Teacher opleiding. Regelmatig volg ik themadagen, vanuit de Do-In School of bijvoorbeeld trainingsdagen Healing Tao voor verdere verdieping en aanvulling.

Sinds 2006 organiseer ik culturele reizen naar West-Afrika, waaronder Senegal. Yoga wordt een steeds belangrijker onderdeel van deze reizen. In april 2015 ben ik naar Dakar, hoofdstad van Senegal, geweest om Do-In yoga les te geven aan de dansacademie opgericht door bevriend danser/choreograaf Jean Tamba.

 

Regelmatig loop ik tegen (mijn) grenzen aan en tijdens een grensoverschrijdende burn-out in 1999, een heftige periode in een mensenleven, ben ik begonnen met Dru yoga. Een fantastische ervaring en voor mij de beste manier gebleken om te accepteren wie je bent, hoe je in het leven staat, hoe om te gaan met ‘de wervelstormen’ en hoe je grenzen te beschermen (hoewel dat een doorlopend proces is van vallen en opstaan). Al doende heb ik in de loop der jaren vele vormen van yoga beoefend en in 2012 besloot ik een opleiding te gaan doen om mij meer te verdiepen in de achtergronden en de leer van Do-In Yoga. De zienswijze en leer die het best bij mij blijkt te passen.

Boom Do-In yoga

Foto: 2013, Kouba, eiland in de Casamance, Senegal.

In het logo kun je onder andere twee vissen zien. Mijn zodiakale teken en voor mij een symbool voor de vele stromingen in de zee. De zee kan kalm en rustig zijn aan de oppervlakte en woest en wild in de onderstromen. Maar ook andersom, woest en wild aan de oppervlakte en in de benedenstroom kalm en stil. Dat boeit mij zeer en ik voel me verbonden met het water, de zee, en de vele stromingen in het leven.

Uitleg van vissen als symbool